zemný plyn

Východné spolkové krajiny Nemecka si želajú dokončenie projektu Nord Stream 2

Kým spolková kancelárka Angela Merkelová si dokáže predstaviť ukončenie takmer hotového projektu Nord Stream 2, ktorým by do Nemecka mal prúdiť ruský plyn. Východné spolkové krajiny sú proti.

Predsedovia krajinských vlád východných spolkových krajín Nemecka sa postavili proti úvahám spolkovej kancelárky Angely Merkelovej využiť projekt Nord Stream 2 na dodávky ruského plynu ako geopolitický nástroj. Odsúhlasili totiž rezolúciu, v ktorej sa stavia za dokončenie plynovodu, ako v piatok informoval nemecký denník Bild. Podľa vedúcich predstaviteľov východných spolkových krajín je dokončenie projektu ,,citlivou a správnou vecou„.

Pre dokončenie Nord Streamu 2 sa vyslovila aj väčšina nemeckej populácie. Podľa prieskumu televíznej stanice ZDF sa dve tretiny respondentov vyjadrili tak, že by Nemecko nemalo z projektu vycúvať a len jedna pätina by takýto krok naopak podporila. Úvahy o stiahnutí Nemecka z projektu sa objavili po tom, čo vyšlo najavo, že ruský opozičný predák Alexej Navalný bol pravdepodobne otrávený látkou typu Novičok, a už niekoľko týždňov je hospitalizovaný práve v Nemecku. Ak kabinet Angely Merkelovej podnikne kroky, ktoré by viedli k opusteniu od dostavby plynovodu, pravdepodobne by to zdvihlo vlnu nevôle nezanedbateľnej časti Nemecka.