norsko

Nórsko pripravuje projekt longship, pomocou ktorého bude zachytávať emisie oxidu uhličitého

Longship pomôže svetu dosiahnuť klimatických cieľov vytýčených parížskou dohodou z roku 2015. Je o tom presvedčená predsedníčka nórskej vlády Erna Solbergová.

Podľa nórskej premiérky bude naplnenie cieľov klimatickej dohody z Paríža ďaleko nákladnejšie, ak sa projekty na zachytávanie a skladovanie oxidu uhličitého nebudú realizovať v širšom meradle. „Projekt, ktorý teraz vyvíjame, je veľmi dôležitým krokom. Zaistí nám totiž, že budeme schopní bezpečne skladovať oxid uhličitý. Ukáže to cestu aj ostatným krajinám, ktoré sa rozhodnú vykročiť rovnakým smerom ako my, „uviedla Solbergová.

O zachytávanie uhlíka sa už dlhší čas hovorí vnútri odbornej verejnosti a je zdôrazňované ako jedna z možností, ako znižovať emisie skleníkových plynov. Zatiaľ však existuje len niekoľko komerčne využívaných projektov. Nórsko sa už o jeden taký pokúšal pred desiatimi rokmi. Zariadenie malo byť súčasťou jednej tamojšej plynovej elektrárne. Lenže štátom vlastnená ťažobná spoločnosť Equinor, neskôr premenovaná na Statoil projekt nedokončila s tým, že je príliš nákladný. Pre Nórsko je teda toto druhý pokus a nielen vláda verí, že bude úspešný.