stocks,akcie

V Hong Kongu štartuje burza pre obchodovanie s kryptomena

Hongkonská burza AAX pre obchodovanie s kryptomena oficiálne začala svoju činnosť. Funguje na technológii, ktorú využíva tiež akciová burza v Londýne.

Oficiálny štart AAX prišiel po deväťmesačných prípravách. S kryptomena bude možné obchodovať ako prostredníctvom webového rozhrania, tak cez mobilnú aplikáciu. Potenciálni investori si budú môcť dokonca vybrať „štandardné“ kryptomeny, alebo ich deriváty. Prístup majú ako drobní, tak inštitucionálni investori.

AAX bude navyše prvá kryptomenová burza, ktorá využije platformu Millennium Exchange pre technické zabezpečenie obchodov. Ide o rovnaký nástroj, ktorý využíva Londýnska akciová burza alebo akciová burza v Hong kongu. Uzatvorenie obchodu prebehne behom 0,0005 sekundy (päť desaťtisícin).

Prevádzkovatelia burzy veria, že sa AAX stane významným centrom pre obchodovanie úplnej väčšiny kryptomien, vrátane ich derivátov. Či sa tak naozaj stane, ukáže až prax. AAX totiž odštartovala len deň po tom, čo hongkonská komisia pre cenné papiere vydala varovanie na nákup derivátov kryptomien, ktoré sa majú v Hong Kongu začať obchodovať.