Trump: Najskôr Hongkong a až potom dohoda

Americký prezident Donald Trump a jeho tím v nedeľu ubezpečovali verejnosť, že ekonomický rast USA bude pokračovať. Riziko recesie je vraj minimálne aj napriek zakopnutiu v minulom týždni, ktoré bolo z hľadiska výnosov dlhopisov veľmi volatilné. Trump znovu zopakoval, že obchodná vojna americkej ekonomike neškodí.

Trump svoje tvrdenie podkladá dôverou v amerických spotrebiteľov, ktorí majú podľa jeho slov plné vrecká peňazí. Túto skutočnosť prisudzuje znižovaniu daní, ktoré po nástupe do úradu presadil a ďalej presadzuje. Američania podľa jeho slov pracujú a viac zarábajú. Miera nezamestnanosti bola v júli iba 3,7%, čo je najnižšia júlová hodnota v tomto desaťročí. Vedľa toho tiež rastú americké mzdy.

Obstojný výkon americkej ekonomiky netlačí Trumpa k rýchlemu uzavretiu dohody. Vo svojom prejave zdôraznil, že k uzatvoreniu obchodnej dohody s Čínou by výrazne pomohlo humanitárne riešenie Prostest v Hongkongu. Možno predpokladať, že USA nepristúpi na obchodnú dohodu kým táto situácia nebude dostatočne vyriešená.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.