peru

Ťažba medi v Peru je takmer späť na predkrízovej úrovni

Podľa peruánskeho ministerstva pre ťažbu sa objem dobývanej medi v júli vrátil takmer na úroveň pred prepuknutím kororonavírusovej pandémie. Obnovovanie prevádzky medených baní začalo už v máji.

Produkcia medi v Peru dosiahla v júli tohto roku necelých 199 tisíc ton. To je len o 2,2 percenta menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Počas virtuálnej tlačovej konferencie to oznámil Jaime Galvez, peruánsky minister energetiky a ťažby. Objem vyťaženého kovu sa tak v júli takmer vrátil na úroveň obvyklú pred prepuknutím kororonavírusovej pandémie.

Ťažobný priemysel sa tak zotavuje z negatívnych následkov pandémie, respektíve karanténnych opatrení, ktoré boli peruánska vláda nútená uvaliť. K tomu dochádzalo v polovici marca, ale už od mája sa reštrikcie uvoľňovali. Karanténa sa tak na ťažbe medi v Peru prejavila najviac práve v druhom tohtoročnom kvartáli, no postihnutý bolo celý prvý polrok.

Vláda pred necelým mesiacom oznámila, že dobývanie tohto priemyselného kovu sa medzi januárom a júnom medziročne znížilo o viac ako pätinu. Návrat k normálu je tak dobrou správou nielen pre prevádzkovateľa ťažby, ale aj pre celú peruánsku ekonomiku. Ťažba kovov sa na jej výkone podieľa asi zo štrnástich percent.