Začína september. Dlhodobo najhorší mesiac pre americké akcie

Z dlhodobého hľadiska existujú len tri mesiace v roku, kedy hodnota akcií na burze v New Yorku klesá. Február, máj a september. A september je úplne najhorší. Počas neho akcie na Wall Street strácajú v priemere jedno percento.

Tohtoročný deviaty mesiac má podľa názorov niektorých analytikov našliapnuté stať sa nadpriemerne zlým. Akcie v New Yorku za sebou totiž majú bezprecedentný niekoľko mesačný rast. Ten bol sčasti reakciou na mimoriadny prepad, ktorý nastal bezprostredne po prepuknutí koronavírusovej pandémie, sčasti je to dôsledkom mimoriadne uvoľnenej menovej politiky americkej centrálnej banky. Aj tá bola vynútená koronavírusom a následnou ekonomickou krízou.

A je to práve Fed, ktorý môže spôsobiť, že tohtoročný september sa môže stať naopak nadpriemerne úspešným. Len pred pár dňami totiž jeho šéf Jerome Powell na každoročnom stretnutí centrálnych bankárov v meste Jackson Hole naznačil, že Fed je pripravený vnímať infláciu viac flexibilne a neupierajúc sa presne na dvojpercentný cieľ. Prioritou navyše bude zníženie nezamestnanosti, ktorá v USA stále prevyšuje desaťpercentnú hranicu. To znamená, že Fed bude stále do bankového a finančného systému pumpovať ďalšie peniaze, čo by mohlo priniesť ďalší rast nielen na newyorskej burze.