SE dosiahla rekordný zisk

Slovenský výrobca elektriny SE dosiahol vlani rekordný zisk 559 miliónov eur

Najväčší slovenský výrobca elektrickej energie, spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), zaznamenal v minulom roku rekordný čistý zisk vo výške 559 miliónov EUR po strate približne 255 miliónov EUR v predchádzajúcom roku. Novinárom to dnes povedal generálny riaditeľ spoločnosti Branislav Strýček. V akcionárskej štruktúre SE je zastúpený aj Energetický a priemyselný holding (EPH) českého podnikateľa Daniela Křetínského.

Spoločnosť však neplánuje vyplácať dividendy

Strýček zdôvodnil zlepšenie výsledkov pripojením nového tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce do siete, najvyššou výrobou elektriny vo vodných elektrárňach od roku 2010 a predajnou stratégiou, v rámci ktorej spoločnosť predáva elektrinu na tri roky dopredu.

Napriek vysokým ziskom spoločnosť neplánuje vyplácať dividendy. Dôvodom je vysoký dlh spoločnosti, ktorý predstavuje približne 4 miliardy EUR. Na zadlženosť SE mal vplyv projekt dostavby dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce, ktorý sa výrazne predražil. Podľa Strýčka by mal štvrtý blok v Mochovciach dostať palivo na budúci rok, prvé dva bloky elektrárne sú v prevádzke už roky.

Plány do budúcnosti

V roku 2022 bola vysoká strata SE spôsobená nižšou výrobou elektriny, čo spoločnosť nútilo nakupovať elektrinu na trhu za vysoké ceny, aby splnila svoje záväzky.

Väčšinu SE kontroluje talianska skupina Enel spolu s EPH. 34 % akcií SE vlastní slovenská vláda. Spoločnosť vlani a tento rok odstavila svoje posledné uhoľné elektrárne a pripravuje plán na predĺženie životnosti svojich jadrových elektrární.

Zdroj: ČTK