Bonusy za otvorenie účtu banky

Slovenská inflácia sa v januári spomalila na 3,9 %, čo je najnižšia hodnota od leta 2021

Medziročná miera inflácie na Slovensku sa v januári spomalila na 3,9 % z decembrových 5,9 %. Ceny tovarov a služieb tak rástli najpomalším tempom od leta 2021, informoval dnes ČTK Štatistický úrad SR. Inflácia na Slovensku nepretržite spomaľuje od marca minulého roka, keď bola dvojciferná.

Vplyv cien na domácnosti

K spomaleniu inflácie prispeli najmä ceny potravín, ale aj bývania a energií, ktoré spolu tvoria najväčší podiel na výdavkoch slovenských domácností. Ceny potravín sa v januári medziročne zvýšili o 4,9 % po decembrovom náraste o 6,3 %; pred rokom ich ceny vzrástli o 28,6 %.

Ceny v kategórii bývanie a energie vzrástli v prvom mesiaci tohto roka oproti vlaňajšku len o pol percenta, čo je najmenej od jari 2021; v decembri boli medziročne vyššie o 4,6 percenta. Súčasná slovenská vláda premiéra Roberta Fica vyčlenila peniaze na to, aby domácnosti v tomto roku nemuseli čeliť drahším účtom za energie. Slovensko už vlani dotovalo ceny elektriny a plynu, čo viedlo k tomu, že rodiny potom po energetickej kríze čelili oveľa nižším cenám energií, než keby sa plne prejavili na burzách.

Nárast v januári po predchádzajúcom poklese

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v januári oproti decembru vzrástli o 0,7 %, zatiaľ čo v poslednom mesiaci minulého roka medzimesačne klesli o 0,1 %. Vývoj ovplyvnil najmä rast cien potravín a nealkoholických nápojov, najmä vzhľadom na sezónny vývoj cien ovocia a zeleniny. Zvýšili sa aj ceny pohonných hmôt. Novoročné výpredaje na druhej strane znížili ceny odevov a obuvi. Medzimesačne mierne klesli aj ceny bývania a energií.

Zdroj: ČTK