Ropa

Ropa zlacňuje v obavách zo vzostupu koronavírusovej epidémie v Indii

Barel ropy brent sa v utorok obchodoval za 66,5 dolára, čo predstavuje takmer jednopercentné zlacnenie oproti predchádzajúcemu dňu. Za poklesom ceny sú obavy zo vzostupu koronavírusovej epidémie v Indii, čo by mohlo dopyt po čiernom zlate oslabiť.

Ropa brent počas utorkového obchodovania zlacnela zo svojich mesačných maxím a barel sa predával za menej ako 67 dolárov. Severoamerická ropa WTI následne dokonca klesla až na 62,5 dolára, a odpísala si tak viac ako percento. Na vine sú najmä rastúce počty novo nakazených koronavírusom v Indii. Úrady v pondelok zaznamenali bezmála 260 tisíc potvrdených prípadov za jediný deň, čo je šiesty deň v rade, kedy sa tento ukazovateľ udržal nad 200 tisíc.

India je tretí najväčší dovozca ropy. Vzostup koronavírusovej epidémie tým pádom vzbudzuje obavy, že by dopyt po rope mohol v krajine oslabnúť. Trhy totiž očakávajú, že vláda zavedie protiepidemické opatrenia, ktoré utlmia ekonomickú aktivitu. Indický premiér Narendra Modi v reakcii na nové údaje vyzval obyvateľstvo, aby znížilo svoju mobilitu, počty kontaktov a snažilo sa tak šírenie koronavírusu znížiť.