Po prvom roku sa akcie UDI CEE zhodnotili o viac ako 11%

Od začiatku vstupu akcií UDI CEE a.s. na pražskú burzu 2. októbra 2018 sú cenné papiere developera nejobchodovanějšími na trhu Start. Podiel UDI na obchodoch tohto trhu predstavoval 67%. Za rok na trhu sa akcie zhodnotili z ponukovej ceny IPO 426 korún na akciu na 474 korún v septembri 2019. Hodnota akcií tak vzrástla o 11,3%.

„Naše akcie, ktorých objem na trhu presahuje už 300 miliónov korún, sa tak stali najvýnosnejším titulom trhu Start za posledných 12 mesiacov,“ uviedol Libor Táborský, finančný riaditeľ skupiny UDI.

Developerská skupina UDI vstúpila na burzový trh vlani. Upísala približne 37% svojho základného imania a získala takmer 260 miliónov korún. Pre tento spôsob financovania sa skupina rozhodla v čase rýchlej expanzie, kedy developuje a stavia nové projekty nielen na domovskom českom trhu, ale kupuje pozemky aj v rade stredoeurópskych metropol, akými sú Budapešť, Varšava alebo Belehrad. Potrebuje tak okrem bankového financovania posilňovať aj vlastné zdroje.

Spoločnosť používa na financovanie jednotlivých developerských projektov v priemere 25 – 30% vlastných zdrojov, tie potom dopĺňajú bankové senior úvery.