Osud libry je znovu úzko spätý s politikou

Osud libry je znovu úzko spätý s politikou. Víkendové politické turbulencie pomáhajú v pondelok ráno britskej mene. Libra vplyvom politického vývoja v dopoludňajších hodinách mierne posilňuje a obchoduje sa teraz veľmi blízko hranice 1,30 dolárov. V nedeľu sa libra miestami pohybovala aj pod hranicou 1,29 dolára.

Britský premiér Boris Johnson nedostal v sobotu šancu prezentovať dojednanú dohodu o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, tak ako bolo pôvodne v pláne. Britský parlament odhlasoval nový doplnok, ktorý komplikuje rokovania o novej dohode. Dodatok stanovuje, že ak dôjde k hlasovaniu o prijatie zmluvy, je nutné najprv odhlasovať tzv. Withdrawal Bill. Boris Johnson sa s najvyššou pravdepodobnosťou pokúsi zaradiť hlasovanie o tomto zákone na program dňa. Pokiaľ nedôjde k hlasovaniu, tak nedostane možnosť prezentovať novú dohodu britskému parlamentu. A to ani napriek úspechu pri rokovaní o írskej poistke.

Vývoj libry tak znovu ovplyvňuje vysoká politika. Pokiaľ bude Boris Johnson tento týždeň úspešný, potom možno očakávať posilňovanie libry. Posilňovanie môže dosahovať až k hranici 1,32 dolárov za libru.