Obchodná vojna hýbe svetovými menami

V dôsledku eskalujúceho obchodného napätia medzi USA a Čínou došlo v minulom týždni k pomerne výrazným volatilitám u popredných svetových mien.

Čínsky juan sa prepadol na štvormesačné minimá. Voči doláru sa hodnota juanu prepadla o 0,5 percenta a menový pár USD/CNY sa obchodoval v pomere 6,8533, čo bola najnižšia hodnota od začiatku januára tohto roka.

Naopak, zisky si pripísal japonský jen. Americký dolár sa voči jenu prepadol o 0,15 percenta k svojmu trojmesačnému minimu. Menový pár USD/JPY sa obchodoval v pomere 109,790 a ďalej klesá.

Citlivý na prebiehajúci konflikt je tiež austrálsky dolár. Ten voči americkému doláru oslabil o 0,3 percenta a menový pár AUD/USD sa obchodoval za 0,6976. Pokles pod hodnotu 0,6960 by pritom pre austrálsky dolár znamenal prepad k minimám z januára tohto roka.

Zisky zaznamenala tiež stálica medzi bezpečnými prístavmi-švajčiarsky frank. Americký dolár sa voči švajčiarskemu franku prepadol o 0,05 percenta a menový pár USD/CHF sa obchodoval za 1,0098, čo je najnižšia mesačná hodnota.