Čínsko-americká obchodná vojna eskaluje

Čo americký prezident Donald Trump sľúbil, to aj urobil. Počas uplynulého piatka nariadil Úradu amerického obchodného splnomocnenca, aby spustili potrebné kroky vedúce k zvýšeniu ciel na zostávajúci dovoz z Číny. USA tak teraz uplatňuje clo na čínsky dovoz v ročnom objeme 200 mld. USD (colné sadzby sa zvýšili z 10 percent na 25 percent).

V piatok zároveň skončili rokovania zástupcov oboch krajín a podľa agentúry Reuters nenastal žiadny pokrok. Sporné body zostali celkovo tri, pričom jedným z nich je zrušenie všetkých dodatočných ciel z čínskej strany. Obe strany sú však aj naďalej otvorené ďalším rokovaniam.

Obchodná vojna silne ovplyvňuje aj ďalšie krajiny, ktoré sú s Čínou obchodne späté. Z EÚ údajne najviac trpí Nemecko, ktoré do Číny dodáva komponenty pre čínsky tovar, odtiaľ ako hotový výrobok putujú do USA, kde ale kvôli zvýšeným colným sadzbám tovar zdražie a možno teda predpokladať pokles dopytu, čo v konečnom dôsledku oslabí tiež nemeckú ekonomiku. Nemecký index DAX odpísal počas druhého májového týždňa takmer tri percentá.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.