Nemecko, nemecká vlajka

Nemecko predstavilo plán na podporu ekonomiky. V objeme 130 miliárd eur

Spolkový koaličné kabinet pod vedením kancelárky Angely Merkelovej schválil stimulačný balík na podporu najväčšej európskej ekonomiky. Nemecko dostane fiškálnej impulz v objeme 130 miliárd eur.

Po viac ako dvoch dňoch intenzívneho rokovania mohla Angela Merkelová predstaviť balík, ktorým vláda podporí nemecké hospodárstvo. Finálny objem 130 miliárd eur tak o tridsať percent prevýšil očakávania. „Snažili sme sa urobiť to najlepšie, čo v tejto ťažkej situácii vieme,“ povedala kancelárka Merkelová pri predstavovaní vládneho plánu.

Ten okrem iného obsahuje zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty zo súčasných devätnástich na šestnásť percent, a to až do konca tohto roka. Vláda tým pádom vo vreckách daňových poplatníkov nechá až dvadsať miliárd eur. Okrem zníženia dane hodlá spolková vláda podporiť automobilový priemysel, čo je jeden z kľúčových sektorov nemeckého hospodárstva.

Podpora sa bude týkať elektrických automobilov, bez rozdielu pohonnej jednotky, ktorá sa oproti súčasnému stavu zdvojnásobí. Cieľom pomerne masívneho stimulačného balíčka je predovšetkým ochrániť nemecké hospodárstvo pred pádom do hlbokej ekonomickej krízy. Ekonómovia totiž Nemecku pre tento rok odhadujú prepad HDP o viac ako šesť percent. To by bol najväčší pokles od konca druhej svetovej vojny.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.