Libra na päťmesačnom minime

Najmä posledné vyhlásenie jedného z kandidátov na nového premiéra britskej vlády, Borisa Johnsona poslalo hodnotu libry k päťmesačnému minimu. Johnson, ako jeden z najvážnejších kandidátov, sa nechal počuť, že ak sa stane premiérom, Británia opustí Európsku úniu 31. októbra tohto roku, a to buď s dohodou alebo bez nej. Scenár o odchode Británie z EÚ bez dohody je teda stále jednou z možných variant ako môže celý Brexit dopadnúť. O novom lídrovi sa rozhodne na konci júla. Na dosiahnutie dohody teda zostane len pár mesiacov.

Hodnota libry voči doláru najskôr oslabila na svoje päťmesačné minimum a menový pár GBP/USD sa obchodoval v pomere 1.2507. Menový pár EUR/GBP sa obchodoval v pomere 89.72. Koncom týždňa sa však libra odrazila od svojho minima a voči doláru posilnila o 0,4 percenta, keď sa menový pár GBP/USD obchodoval v pomere 1.2712. Libra k euru na konci týždňa posilnila o 0,24 percenta a menový pár EUR/GBP sa obchodoval v pomere 89.52.

Ak bude stále hroziť riziko Brexitu bez uzatvorenej dohody, zostane hodnota libry voči doláru stále pod psychologickou hranicou 1.30 (GBP / USD).