Ďalšia rana pre britskú libru

Britská libra v minulom týždni utrpela ďalšie straty. Hlavným dôvodom boli výsledky zasadnutia bankovej rady Bank of England (BoE) a zverejnenie najnovšej prognózy pre vývoj britskej ekonomiky.

Hoci predstavitelia britskej centrálnej banky doposiaľ avizovali potrebu zvýšenia sadzieb, k tomuto kroku nakoniec nedošlo. Základná úroková sadzba zostala na doterajších 0,75 percentách. Do budúcnosti však sadzby môžu skutočne vzrásť, no bude to záležať od aktuálního vývoja nielen britskej ekonomiky, ale aj vývoja na globálnych obchodných trhoch a konkrétnej podobe brexitu.

BoE zároveň zverejnila aktuálny výhľad pre vývoj britskej ekonomiky. Pôvodná prognóza počítala s medzikvartálnym rastom britského HDP o 0,2 percenta, nový výhľad už kalkuluje so stagnáciou (teda 0-percentný rast).

V nadväznosti na tieto udalosti klesla hodnota britskej libry voči doláru o 0,4 percenta a menový pár GBP/USD sa obchodoval v pomere 1,2700. Voči euru klesla libra o 0,5 percenta a menový pár EUR/GBP sa obchodoval v pomere 89,22.