Komisia pre cenné papiere štátu Ontario obvinila kryptomenového obchodníka z manipulácie trhu

Komisia pre cenné papiere štátu Ontario obvinila kryptomenového obchodníka z manipulácie trhu

Jedna z kanadských platforiem pre obchodovanie s kryptomenami má problém. Spoločnosť Coinsquare čelí obvineniu ontárijskej komisie pre cenné papiere, že manipulovala s trhom, keď umelo zvyšovala objemy zobchodovaných kryptomien.

Podľa obvinenia komisie pre cenné papiere kanadského štátu Ontário sa platforma Coinsquare dopustila nadhodnocovania objemu obchodov s kryptomenami v období medzi júlom 2018 a decembrom 2019. Praktika nazývaná ,,wash trading“ vraj zaberala až deväťdesiat percent zo všetkých obchodov na spomínanej platforme. Organický objem teda dosahoval len asi desatiny vykázaného objemu. Tým platforma mystifikoval svoje existujúce i potenciálnych budúcich klientov.

Obvinení sú Cole Diamond, Virgile Rostand a Felix Mazer, ktorí stoja vo vedení Coinsquare. Virgile Rostand podľa tvrdenia komisie vyvinul potrebný algoritmus, vďaka ktorému k umelému nadhodnoteniu objemu obchodov dochádzalo. To sa dialo aj v čase, keď Coinsquare žiadala o regulátor o zaregistrovanie svojej dcérskej spoločnosti Coinsquare Capital Markets. Coinsquare začala fungovať v roku 2014 a do konca minulého roka získala asi 235 tisíc klientov, ktorí si u nej zriadili kryptomenový účet.