Akcie spoločnosti v reakcii na dnešnú správu agentúry Reuters posilnili až o 20 % a jej trhová hodnota sa pohybuje okolo 6,5 miliardy dolárov.

Investičná spoločnosť L Catterton má podľa zdrojov záujem o spoločnosť Mattel

Súkromná investičná spoločnosť L Catterton, za ktorou stojí luxusný gigant LVMH, oslovila výrobcu hračiek Mattel s ponukou na prevzatie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje. Mattel okrem iného vyrába bábiky Barbie a autíčka Hot Wheels.

Napriek tomu pretrváva neistota

Podľa zdrojov by tento krok mohol podnietiť ďalších potenciálnych záujemcov, aby zvážili svoje ponuky. Medzi nimi môže byť aj konkurenčný výrobca hračiek Hasbro, ktorý po tom, ako sa dozvedel o záujme spoločnosti L Catterton, rokuje o tom, či by mal tiež predložiť ponuku, dodali zdroje. Hasbro a Mattel už v minulosti neúspešne rokovali o fúzii. Zdroje zdôraznili, že nie je isté, či spoločnosť L Catterton nakoniec predloží ponuku. Hovorca spoločnosti Mattel uviedol, že nekomentuje špekulácie a spoločnosť L Catterton nereagovala na žiadosť o komentár.

Mattel sa zameriava na mediálne partnerstvá, aby vykompenzoval slabý dopyt po svojich hračkách. Napriek úspechu filmu Barbie, ktorý bol uvedený do kín minulý rok, akcie spoločnosti za posledných 12 mesiacov klesli o 23 %, pretože investori sa obávajú o ziskovosť spoločnosti. V reakcii na dnešnú správu agentúry Reuters akcie posilnili až o 20 percent a trhová hodnota spoločnosti sa pohybuje okolo 6,5 miliardy dolárov.

Môžu nastať komplikácie

L Catterton spravuje 34 miliárd USD. Od svojho založenia v roku 1989 uskutočnila podľa svojej internetovej stránky viac ako 250 investícií do spotrebiteľských značiek. V roku 2016 firma nadviazala spoluprácu s LVMH a rodinou generálneho riaditeľa LVMH Bernarda Arnaulta a predala im podiel.

Mattel a Hasbro minulý rok uzavreli dohodu o partnerstve na spoločnú výrobu hračiek a hier zahŕňajúcich ich najpopulárnejšie značky, ako sú Monopoly s Barbie a hra UNO s Transformers. Analytici tvrdia, že fúzia týchto dvoch spoločností by mohla priniesť veľkú hodnotu, ale zároveň by čelila prekážkam zo strany protimonopolných úradov.

Zdroj: ČTK