paříž

Francúzske akcie začali po voľbách oslabovať, ale neskôr straty zmazali

Francúzske akcie po nedeľňajších parlamentných voľbách napriek počiatočnému poklesu mierne posilňujú. CAC 40, hlavný index parížskej burzy, si krátko pred 10:00 SEČ pripísal približne 0,3 % a pohyboval sa v blízkosti úrovne 7 700 bodov. Krátko po začiatku obchodovania klesol na 7 628 bodov. Ľavicový Nový ľudový front sa stal prekvapivým víťazom predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku, nezískal však väčšinu v Národnom zhromaždení. Francúzsko tak pravdepodobne čakajú náročné rokovania o vláde.

Ľavica

Paneurópsky akciový index STOXX Europe 600 si krátko pred 10:00 SEČ tiež pripísal približne 0,3 % a pohyboval sa v blízkosti 518 bodov. Investori teraz čakajú na ďalšie štatistiky zo Spojených štátov a eurozóny, aby získali lepšiu predstavu o budúcom vývoji úrokových sadzieb. Medzi hlavné ekonomické udalosti tohto týždňa bude patriť štvrtkové zverejnenie júnovej správy o inflácii v USA, informovala agentúra Reuters.

Výsledky nedeľňajšieho druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku ukázali, že ľavicový Nový ľudový front si podľa aktualizovaných údajov zabezpečil 182 kresiel v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu. Druhé miesto obsadila Aliancia Spolu, ktorá podporuje prezidenta Emmanuela Macrona, so 168 kreslami. Krajne pravicové Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej sa napriek víťazstvu v prvom kole umiestnilo na treťom mieste so 143 kreslami. Na získanie väčšiny v Národnom zhromaždení je potrebných 289 poslancov.

Kto bude vládnuť?

„Vzhľadom na výrazné rozdiely medzi tromi politickými skupinami sa vynára otázka, kto bude vládnuť Francúzsku,“ uviedli analytici spoločnosti Natixis. Podľa analytikov Deutsche Bank sa politická paralýza javí ako najpravdepodobnejší výsledok v nasledujúcich 12 mesiacoch, informovala agentúra AFP.

Euro krátko pred 10:00 SEČ vykazovalo pokles o necelú desatinu percenta a pohybovalo sa v blízkosti úrovne 1,0835 USD. Jednotná európska mena tak zmazala väčšinu svojich predchádzajúcich strát a počas noci klesla do blízkosti úrovne 1,08 USD.

Zdroj: ČTK