euro, volby

Euro mierne posilňuje v reakcii na výsledky prvého kola volieb vo Francúzsku

Euro je dnes podľa analytikov mierne silnejšie v reakcii na výsledok prvého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku. Hoci zvíťazila krajne pravicová strana Národné zhromaždenie (RN), jej víťazstvo bolo menej výrazné, ako naznačovali niektoré predvolebné prieskumy. Okolo 17:30 SEČ si jednotná európska mena pripísala približne desatinu percenta a pohybovala sa mierne nad úrovňou 1,0720 USD. Predtým sa vyšplhala až na 1,0776 USD, čo bolo najviac za posledné dva týždne.

Obavy investorů z plánů RN

Investorov v poslednom čase znepokojujú plány RN na zvýšenie verejných výdavkov. „Počínali si (vo voľbách) o niečo horšie, ako sa očakávalo,“ povedala dnes podľa agentúry Reuters Carol Kongová, analytička Commonwealth Bank of Australia. „Mohlo by to znamenať menšie obavy z expanzívnejšej a neudržateľnejšej fiškálnej politiky,“ dodala.

Druhé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku

Druhé kolo parlamentných volieb sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu. „Výsledky prvého kola neprinášajú veľkú istotu o zložení parlamentu,“ upozornil analytik ING Francesco Pesole. Dodal, že druhé kolo tak bude pre investorov udalosťou s veľkými rizikami.

Pokles japonského jenu

Japonský jen klesol na 38-ročné minimum voči doláru. K oslabeniu mu pomohla revidovaná správa o japonskom hrubom domácom produkte (HDP) za prvý štvrťrok, ktorá ukázala, že ekonomika sa medziročne znížila o 2,9 % namiesto pôvodne predpokladaného poklesu o 1,8 %. Okolo 17:30 SEČ si dolár voči jenu pripísal približne pol percenta a nachádzal sa v blízkosti úrovne 161,60 USD.

Zdroj: čtk