čína, akcie, investicie, banka

Čína znižuje dve kľúčové úrokové sadzby s cieľom podporiť ekonomiku

Čínska centrálna banka dnes znížila dve kľúčové úrokové sadzby. Po sérii neuspokojivých štatistík dúfa, že sa jej podarí podporiť rast čínskej ekonomiky. Banka to podľa agentúry Reuters uviedla na svojej internetovej stránke.

Zníženie Jednoročnej LPR a Päťročnej LPR

Jednoročnú primárnu úrokovú sadzbu (LPR), ktorá je referenčnou hodnotou pre najvýhodnejšie sadzby, ktoré môžu banky ponúkať podnikom a domácnostiam, banka znížila z 3,45 % na 3,35 %. Päťročná LPR, ktorá je referenčnou sadzbou pre hypotekárne úvery, klesla z 3,95 % na 3,85 %.

Reakcia na Ekonomický Dokument Pekingu

Banka k tomuto kroku pristúpila po tom, ako Peking v nedeľu zverejnil strategický dokument, v ktorom načrtol svoje ekonomické ambície.

Analytikov rozhodnutie centrálnej banky prekvapilo. „Je to zaujímavé načasovanie, ktoré prichádza bezprostredne po treťom plenárnom zasadnutí (ústredného výboru Komunistickej strany Číny), a možno signalizuje zmenu v prospech rastu. Uvidíme, či júlové zasadnutie politbyra vyjde s väčšou podporou,“ citovala agentúra Reuters Bena Bennetta, analytika spoločnosti LGIM v Hongkongu.

Potřeba Nižších Úrokových Sazeb v Číně

„Ak sa pozrieme na základnú situáciu v čínskej ekonomike, máme veľmi slabé údaje o hrubom domácom produkte (HDP) za druhý štvrťrok, reálne sadzby sú v Číne veľmi vysoké. Takže v podstate všetky fundamenty poukazujú na to, že Čína potrebuje prostredie s nižšími sadzbami,“ domnieva sa analytik spoločnosti Natixis Gary Ng.

Zdroj: čtk