Európa, Európská unie

Cena uhlíka na Európskom trhu ďalej výrazne porastie, očakávajú analytici

Emisné kvóty na európskom trhu počas posledných 12 mesiacov zdraželi 2,6-krát. Ich cenový rast má pokračovať aj v tomto a budúcom roku. Tempo zdražovania má však oproti minulosti výrazne spomaliť.

Priemerná cena emisných kvót na európskom trhu tento rok dosiahne 84,14 eur za tonu a v roku 2023 necelých 92 eur. Vyplýva to z prieskumu, ktorý medzi odborníkmi uskutočnila agentúra Reuters. V oboch prípadoch ide o zvýšenie odhadovanej ceny oproti podobnému prieskumu, ktorý prebehol vlani v októbri. Pre tento rok majú byť emisné kvóty drahšie o 27,2 a pre rok 2023 o 38,5 percenta oproti októbrovému odhadu.

Analytici odhadli aj vývoj na trhu emisných kvót pre rok 2024, kedy očakávajú cenu mierne nad 94 eurami za tonu. Platí ale, že tento odhad je zaťažený mimoriadne vysokou neistotou. Ceny emisných kvót ale najskôr budú aj naďalej prispievať k zdražovaniu energií, najmä zemného plynu a elektriny. V prípade plynu však za významný faktor zdražovania považujú aj pretrvávajúce napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. A v neposlednom rade aj prieťahy týkajúce sa spustenia plynovodu Nord Stream 2, ktorý prepojí Rusko s Nemeckom cez dno Baltského mora.