bitcoin

Bitcoin sa vyšplhal na nový rekord, kryptomena prekonala 69 000 USD

Bitcoin sa vyšplhal na nový rekord. Kryptomena prekonala hranicu 69 000 USD. Analytici tvrdia, že za jej rastom stoja bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF), ktoré sa blížia k polovičnej hodnote bitcoinu, tzv. halvingu. Svoju úlohu zohráva aj vyhliadka na pokles globálnych úrokových sadzieb a všeobecne sa zlepšujúca makroekonomická situácia. Neskôr bitcoin klesol až na 59 707 USD v dôsledku silného výpredaja na kryptomenových burzách.

Ďalšie maximum

Podľa špecializovaného webu CoinDesk sa najväčšia kryptomena vyšplhala až na 69 208,79 USD. Predchádzajúce maximum z novembra 2021 bolo tesne pod 69 000 USD. Približne o 21:25 EDT sa bitcoin podľa údajov CoinDesk za posledných 24 hodín znehodnotil o sedem percent na 62 748 USD.

Spotové bitcoinové ETF boli v Spojených štátoch schválené začiatkom tohto roka. Ich spustenie otvorilo cestu novým veľkým investorom do tejto kryptomeny. Okrem toho sa koncom apríla chystá halving, teda zníženie odmien pre ťažiarov na polovicu. „V histórii sa uskutočnili tri halvingy a bitcoin mal tendenciu dosiahnuť historické maximá v priebehu niekoľkých mesiacov po každom z nich,“ povedal analytik spoločnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Extrémny rast

Od začiatku roka vzrástla cena bitcoinu zhruba o 50 % a od októbra minulého roka o takmer 160 %. „Takýto rýchly rast prirodzene vyvoláva otázku nielen toho, kam až môže cena stúpať, ale aj toho, kedy opäť nastane obdobie stabilizácie ceny. Zároveň je potrebné byť v takomto období rastu ceny opatrný a nespoliehať sa na to, že bude rásť donekonečna,“ povedal Štěpán Uherík zo spoločnosti SatoshiLabs.

„Zvýšený záujem a optimizmus investorov posilňuje pozíciu bitcoinu ako legitímneho a životaschopného investičného nástroja, ale naznačuje aj možný posun vo vnímaní kryptomien vo všeobecnosti. Konkrétne z extrémne rizikovej investície na mainstreamový investičný nástroj,“ povedal Roman Valihrach, zakladateľ kryptoburzy Coinmate.

zdroj: ČTK