Apple vs. EÚ, dôležitý test právomoci Európskej komisie

V tomto týždni prerokuje Všeobecný súd EÚ odvolanie spoločnosti Apple proti rozhodnutiam komisárky pre hospodársku súťaž Vestager, ktorá dospela k názoru, že Apple platil príliš nízke dane a rozhodla, že má doplatiť 13 miliárd eur. Apple tvrdí, že postup komisie je zlý a že sa komisia snaží zdaňovať príjmy, ktoré vznikli mimo EÚ.

Tento spor má niekolko dimenzií a ide o oveľa viac ako 13 miliárd eur. Apple je len jednou z niekoľkých (obvykle amerických) spoločností, o ktorých Európska komisia tvrdí, že platili príliš nízke dane. Spor má tak pochopiteľne aj politickú dimenziu – niektorí politici v USA (vrátane Donalda Trumpa) považujú aktivity komisie za útok na americkú spoločnosť a nevylučujú protiopatrenia.

Tiez pôjde o dôležitý test právomoci komisie. Ak komisia zvíťazí, veľmi pravdepodobne prikročí k väčším reguláciám aj v ďalších oblastiach a víťazstvo v tomto spore takisto posilní postavenie komisie v rámci EÚ. Nemožno tiež opomenúť fakt, že v EÚ v poslednej době počuť hlasy, ktoré tvrdia, že veľké nadnárodné spoločnosti platia príliš nízke dane.

Súd by mal rozhodnúť v rade mesiacov, nepôjde však o definitívne rozuzlenie, pretože je možné podať odvolanie.

Zdroj: Bloomberg