Americké akcie na dvojmesačnom maxime, dolár zažíva opak

Americké akcie na dvojmesačnom maxime, dolár zažíva opak

Zápisnica z menovopolitického zasadnutia Federálneho rezervného systému zo začiatku novembra naplnila očakávania investorov, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb bude pozvoľnejšie. To je voda na mlyn americkým akciám, ale dolár týmito úvahami trpí.

Dolár najslabší za štvrť roka

Spomalenie menovej reštrikcie v Spojených štátoch, ktoré je na spadnutie, nahráva americkým akciám. V posledných dňoch dosiahli dvojmesačné maximum, zatiaľ čo americký dolár sa vydal opačným smerom. Americká mena je najslabšia za posledný štvrťrok.

Dolár klesá, ale akcie rastú

Investori sú v skutočnosti plní nádeje, že miernejšie zvyšovanie úrokových sadzieb nebude mať na ekonomiku taký ničivý vplyv ako pokračovanie v jastrabom tempe. Akcie preto rastú, zatiaľ čo dolár klesá, keďže zahraniční investori hľadajú pre svoju voľnú hotovosť aktíva denominované v iných menách.

V neprospech dolára hovoria aj informácie prichádzajúce z Európskej centrálnej banky. Jeden z najvplyvnejších členov úzkeho vedenia ECB totiž fakticky vylúčil možnosť, že by ECB sama zmiernila zvyšovanie úrokových sadzieb.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.