prezidentské voľby

Akcie po celom svete rastú s tým, ako rastú šance Joea Bidena na Biely dom

Joe Biden má Biely dom na dosah a akciové trhy na to reagujú posilňovaním prakticky po celom svete. Zároveň je nepravdepodobné, že by demokrati získali väčšinu v americkom Senáte. To sa investorom pozdáva.

Indexy newyorskej burzy Dow Jones a S&P 500 počas štvrtku rástli zhruba o 1,7 percenta. Prírastok technologického indexu Nasdaq dokonca presiahol dve percentá. Americké akcie zažívajú ďalšie rally po tom, čo sa nejasnosti okolo výsledku prezidentských volieb pomaly vytrácajú. Investorom sa naviac pozdáva skutočnosť, že demokrati nebudú mať väčšinu v americkom Senáte. „Ak republikáni udržia Senát, je prakticky jedno, kto bude prezidentom,uviedli analytici pre agentúru Reuters.

Kombinácia demokrata v Bielom dome a faktické ovládnutie Kongresu republikánmi zaručuje, že Joe Biden by vo funkcii prezidenta rovnako nemohol výrazne pohnúť kormidlom americkej hospodárskej politiky. V reakcii už na stredajší vývoj na americkej burze reagovali kladne vo štvrtok taktiež burzy v Ázii a v Európe. Tamojšie hlavné trhy posilňovali v intervale 1,3 (Šanghaj) až 3,3 percenta (Hongkong). Prírastky v Európe sa najčastejšie pohybovali okolo dvoch percent.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.