ropa

Kto sa bude zahrávať s ropným trhom, škaredo sa spáli, odkazuje saudskoarabský minister

Minister energetiky Saudskej Arábie, princ Abdulaziz bin Salmán varoval obchodníkov s ropou pred tým, aby sa pohrávali s trhom. Každý, kto bude chcieť tlačiť cenu ropy nadol, sa vraj škaredo spáli.

Bin Salmán svoje ostré slová predniesol vo virtuálnej konferencii zástupcov členských krajín skupiny OPEC+, teda OPEC, Rusko a jeho spojenci. Saudskoarabský minister energetiky tiež pripustil, že ďalší míting skupiny OPEC+ by sa mohol konať už v októbri, keďže sa dá očakávať nepriaznivý vývoj na trhu s ropou. Kvôli rastúcemu počtu novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusu sa dá totiž očakávať, že ekonomická aktivita vo svete opäť zoslabne. A s tým aj dopyt po rope, a teda možno klesne jej cena.

Saudskoarabský minister energetiky ďalej povedal, že OPEC+ v takomto prípade podnikne aktívne kroky k tomu, aby sa to na trhu s ropou prejavilo čo najmenej. Tým, ktorí si myslia, že by dokázali cenu ropy stlačiť nadol, len odkázal ,,žite v La La Lande„. Cena ropy zatiaľ rastie. Iba počas štvrtka stúpla o takmer 3 percentá, a tak skupina OPEC+ neprijala žiadne opatrenia, ktoré by viedli napríklad k obmedzeniu ťažby s cieľom ešte zvýšiť cenu ropy. To sa ale môže v relatívne krátkom čase zmeniť.