USD: Obchodná vojna, dobrá kondícia americkej ekonomiky a nórska koruna

Čínsky vyslanec navštívil Washington, kde sa diskutovalo o návrhu zhruba 400 výrobkov, na ktoré by USA neuvalilo clo. Chvíľkové zlepšenie situácie vydržalo len do momentu, kedy Donald Trump verejne prehovoril. Rázne odmietol podpis akejkoľvek polovičatej obchodnej dohody s Čínou. Dodal, že ukončenie obchodnej vojny naďalej nie je prioritou ani pre rok 2020.

Medzitým vychádza report ohľadom kondície ekonomiky USA. Podľa najnovších údajov HDP USA medziročne vzrastie v treťom štvrťroku 2019 o 2 %. Vyšší než očakávaný rast americkej ekonomiky pravdepodobne oddiali ďalšie znižovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu. Príjmy domácností potom medziročne porastú o 4,7 %.

Dolár vo svetle dobrej kondície americkej ekonomiky a rastúceho globálneho pnutia posilňuje napr. voči nórskej korune. USD/NOK rastie smerom k hodnotám z marca 2018, čo potvrdzuje téza o silnom dopyte po dolári. Dolár voči nórskej korune posilňuje aj napriek znižovaniu úrokových sadzieb zo strany Fedu a naopak zvýšenie sadzieb zo strany centrálnej banky Nórska – Norges Bank.