US trhy dňa 8.2.18 – volatilita naďalej vládne

US akciové trhy pokračovali v stredajšom obchodovaním po niekoľkých dňoch, ktoré naznačili, že valuácia akcií nemôže rásť do nekonečna a nutne tak muselo dôjsť ku korekcii, ktorá objektívne vyriešila niektoré portfóliá. Časť prostriedkov tak zostala na trhu a časť sa investorom podarilo ešte pred zásadnými poklesmi zrealizovať. Dočasný pokles indexu SP 500 v poriadku okolo -5% tak nemôžeme považovať za signál prichádzajúcej recesie, skôr uvažovať o prispôsobení inflácie.

Americké akcie na trhoch tak skončili v závere skôr v mínuse, keď sa im úplne nepodarilo nadviazať na stredajšie intradenné zisky, keď burzové prostredie sa zmenilo v nadväznosti na rastúce výnosy dlhopisov a znaky inflačných tendencií. Čo sa týka benchmarku dlhopisového trhu, tak 10y Treasury Note svojím výnosom sa dostal na hodnotu 2,84%, keď predtým sa obchodoval s výnosom 2,75%. CBOE Volatility Index (VIX) je na stave 27,73 (-7,51%).
Hlavné US akciové indexy tak končili seansu nasledovne:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average skončil na hodnote 24893 bodov (-0,08%), keď počas seansy sa pohyboval v 500 bodovom rozsahu.

Technologický index Nasdaq Composite skončil na čísle 7051 bodov, čo bolo o -0,90% nižšie oproti predchádzajúcemu záveru.

Širší benchmarkový index SP 500 zatváral na hladine 2681 bodov, tj. -0,5%, keď straty boli v sektoroch energií a technológií. Podľa súčasných dosiahnutých hodnôt, sú hlavné indexy o cca 5% nižšie oproti rekordným maximám v minulom mesiaci.

Lídri v Kongrese dosiahli dohodu o dvojročnom rozpočtovom pakte, ktorý by zvýšil fiškálne výdavky o 300 mld. USD v rámci navýšenie vojenských nákladov.

Štvrtkové obchodovanie na Wall Street bude mať k dispozícii makro dáta v zložení úvodnej požiadavky v nezamestnanosti (Jobless Claims) s očakávaním 235 tis., ďalej Bloomberg Consumer Comfort Index, zásoby plynu podľa EIA a vystúpia niektorí členovia FED (napr. Harker, Kashkari, George).

Na komoditných trhoch sa ropa WTI na NYMEX obchoduje za kurz 61,64 USD za barel a ropa Brent stojí 65,40 USD za barel. Zlato na COMEX je na cene 1314 USD za trójsku uncu a striebro stojí 16,295 USD za trójsku uncu.

Na forexe je menový pár EUR/USD na hranici 1,2260 (teda posilnenie Greenback) a vzťah USD/JPY je na čísle 109,64.

Indikácie US futures naznačujú kladné hodnoty a DJIA je +68 bodov a SP 500 je na cifre +7,50 bodov.