US trhy dne 14.2.18 – tretia pozitivna seance za sebou

Americké akciové trhy dokázali cez slabší začiatok svojho obchodovania nakoniec uzavrieť v pluse, čím sa podarilo predĺžiť kladné zakončenie na Wall Street už na 3-tej obchodnej seanse za sebou.

Ide o značný protiklad oproti minulému, doslova brutálnemu týždňu, kedy indexy takmer zaznamenali panický výpredaj v dôsledku rastu inflácie, rastu výnosov štátnych dlhopisov a tým pádom aj vyšších nákladov na financovanie resp. výpožičky. Samozrejme v tom hralo rolu aj samotné ocenenie akcií po bezprecedentnom posilnení v januári t.r.

Hlavné US akciové indexy teda zakončili burzové dianie v utorok nasledovne:

Blue chips index Dow Jones Industrial Average skončil na hodnote 24640 bodov, resp. + 0,2%, keď ho podporovali akcie Goldman Sachs (+ 1%) a Caterpillar (+ 1%), zatiaľ čo pokles bol evidovaný pri titule United Technologies (-1,26%).

Technologický index Nasdaq Composite skončil na hladine 7013 bodov (+ 0,5%) a širší benchmarkový index SP 500 posilnil o 0,3% na hodnotu 2663 bodov s tým, že ho tlačili nahor sektory spotrebného tovaru a nehnuteľnostných titulov.

V súčasnej dobe tak SP 500 a DJIA zostávajú cca 7% pod svojimi rekordnými stavmi dosiahnutými v januári t.r. Nasdaq Composite sa nachádza o -6,6% pod januárovým maximom.

Vystúpil s prejavom nový šéf FEDu Jerome Powell a oi. povedal, že centrálna banka zostáva ostražitá k akýmkoľvek rizikám finančnej stability.

Pre stredajšie obchodovanie budú kľúčové reporty makrodát podľa ekonomického kalendára, keď sa čakajú tieto položky: aplikácia nových hypoték podľa MBA, index spotrebiteľských cien CPI s očakávaním 0,3% a medziročne na úrovni 2%, ďalej maloobchodné predaje s predpokladom 0,3% ( bez áut 0,5%), nasleduje Atlanta FED Business Inflation Expectations a stav zásob ropy podľa EIA.

Práve ukazovateľ CPI, teda maloobchodná inflácia, bude kľúčová pre investorov aj pre FED, či sa podarí udržať inflačný cieľ blízko 2%.

Na komoditných trhoch sa ropa WTI na NYMEX dostala na cenu 59,09 USD za barel a ropa Brent stojí 62,73 USD za barel. Zlato na COMEX má hodnotu 1334,60 USD za trójsku uncu.

Na forexe je menový pár EUR/USD na hranici 1,2367 a vzťah mien USD/JPY je na čísle 107,36.

Indikácie US futures vykazujú pozitívny smer, keď DJIA je +162 bodov a SP 500 je +13,25 USD.