Úrokové sadzby zostávajú po stredajšom zasadnutí Fedu rovnaké

Úrokové sadzby zostávajú po stredajšom zasadnutí Fedu v intervale medzi 2,25 až 2,5 percentami. Podľa slov predsedu Fedu Jerome Powella nebol dôvod pre zvýšenie sadzieb. V dohľade nie je ani znižovanie úrokových sadzieb.

Ďalší členovia Fedu sa však boja, že nie sú dostatočne vybavení na boj s budúcou recesiou v kontexte systému inflačného cielenia. Bude preto potrebné vymyslieť ďalšie spôsoby a stratégie pre dosiahnutie inflačného cieľa vo svete s veľmi nízku infláciu a lacnými úvermi. Vymýšľať nové stratégie nie je vôbec jednoduché.

Zatiaľ čo pri kríze v rokoch 2007 až 2009 centrálne banky všade vo svete siahali po nekonvenčných nástrojoch, ako bol v tú dobu nákup dlhopisov, dnes je táto praktika absolútnym štandardom. V rokoch 2007 až 2009 pritom mala väčšina centrálnych bankárov pocit, že reagujú na výnimočnú udalosť, ktorá sa objaví iba raz za život. O dekádu neskôr je využívanie týchto nástrojov normou.

Prílišný rast inflácie ani úrokových sadzieb v USA nemožno očakávať ani cez nezamestnanosť blížiacu sa 50-ročnému minimu. Fed tak nemá príliš manévrovacieho priestoru. Možnosti znižovania úrokových sadzieb na stimuláciu ekonomiky v čase krízy sú v dnešnom svete obmedzené.