Trump a Kim potvrdili stretnutie

Americký prezident D. Trump po svojom piatkovom stretnutí so severokórejským vyslancom Kim Jong-čcholom v Bielom dome vyhlásil, že pôvodne plánovaný termín pre stretnutie medzi hlavami oboch znepriatelených štátov sa vážne uskutoční 12. júna v Singapure.

Trump najprv toto vrcholné medzištátne rokovania odmietol, nakoniec však k dohode pristúpil. Veľkými témami pri rokovaní boli opäť jadrové zbrane, ďalej mierová zmluva, ktorá by oficiálne ukončila kórejskú vojnu z 50. rokov, kedy boli boje prerušené len prímerím a v neposlednom rade sankcie, ktoré nielen USA uvalili na KĽDR a ekonomicky tak štát výrazne oslabili.

Trump vyslanca prijal v oválnej pracovni Bieleho domu, pričom takéto gesto je vyhradené výlučne americkým spojencom. Prijatie v Bielom dome je tak pre KĽDR malým diplomatickým víťazstvom. Piatkové stretnutie tohto významu bolo pritom prvým od roku 2000, od posledného medzištátneho stretnutia medzi predstaviteľmi KĽDR a USA, kedy vtedajší prezident Bill Clinton prijal vyslanca diktátora Kim Čong-ila.

Zdroj: Hospodářské noviny