kia, investice, slovensko

Slovensko dá stimuly na investíciu továrne Kia do výroby elektromobilov

Slovensko podporí daňovou úľavou 29,95 milióna eur investíciu miestnej divízie juhokórejskej automobilky Kia, ktorá vynaloží 107,9 milióna eur do pripravovanej produkcie dvoch nových elektromobilov. Rozhodla o tom dnes slovenská vláda.

Transformácia Kia: Nové Výzvy a Plány na Slovensku

Projekt, ktorý počíta s výrobou bližšie neupresneného elektromobilu nižšej strednej triedy a tiež elektrického športovo-úžitkového vozidla (SUV), podľa materiálu ministerstva hospodárstva nevytvorí nové pracovné miesta. Kia na Slovensku zamestnáva okolo 3800 pracovníkov a vo svojej továrni pri Žiline na severe Slovenska montuje SUV Kia Sportage a rôzne verzie modelu Ceed.

Pripravovaná súbežná montáž automobilov so spaľovacími motormi a vozidiel s plne elektrickým pohonom si vyžiada úpravu lisovne, zvárovne, lakovne i samotnej montážnej linky. Tento rok av budúcom roku chce továreň presunúť do novej výroby cez 600 pracovníkov.

Rozvoj v Automobilovom Priemysle na Slovensku

Vlani jediný európsky závod Kia zmontoval rekordných 350 224 vozidiel, v tomto roku továreň očakáva produkciu 340 000 automobilov.

Kia začala vyrábať autá na Slovensku v roku 2006. V minulosti dostala od Slovenska stimuly celkovo zhruba za 233 miliónov eur. Najnovšie stimuly pre firmu budú vo forme úľavy na dani z príjmov.

Automobilový priemysel je hlavným motorom ekonomiky Slovenska. V krajinách majú svoje továrne aj automobilky Jaguar Land Rover, Stellantis a Volkswagen. K nim sa zaradí švédska automobilka Volvo Cars, ktorá predvlani oznámila, že postaví na východe Slovenska továreň na výrobu elektrických áut.

Zdroj: čtk