Slovenská vláda schválila návrh zmien v mýte, malo by byť o 40 percent drahšie

Slovenská vláda dnes schválila návrh zmien vo výbere mýta, ktoré by mali v budúcom roku priniesť zvýšenie sadzieb mýta pre nákladné vozidlá a autobusy na diaľniciach a ďalších spoplatnených cestách v priemere o 40 percent. Pripravovaná novela príslušného zákona vychádza z európskej smernice, ktorá zavádza spoplatnenie emisií oxidu uhličitého v doprave. Ministerstvo dopravy SR zároveň predpokladá zníženie cestnej dane pre nákladné vozidlá a prívesy alebo návesy.

Zvýšenie príjmov

Nové sadzby mýta, ktoré budú v prípade schválenia novely zákona o výbere mýta stanovené nariadením vlády, by mali v krajine platiť od júla budúceho roka. Ministerstvo dopravy odhaduje, že výber mýta sa po zvýšení mýta zvýši v budúcom roku o 48,6 mil. eur (1,2 mld. Kč) a v nasledujúcom roku o 99,4 mil. eur (2,5 mld. Kč).

Rovnako ako v súčasnosti budú sadzby mýta závisieť od hmotnosti vozidla, jeho emisnej triedy a počtu náprav, ako aj od kategórie cesty, ktorú vodič využíva.

Protesty

Únia autodopravcov Slovenska, ktorá v minulosti organizovala protesty a blokády hraničných priechodov na protest proti rozhodnutiam orgánov cestnej dopravy, vo svojom vyhlásení akceptovala plánované zvýšenie sadzieb mýta. Uviedla, že pôvodné návrhy počítali s ešte vyšším zvýšením mýta. Poukázala tiež na očakávané zníženie cestnej dane. Tá by sa znížila napríklad pre nákladné vozidlá a prívesy, zatiaľ čo pre niektoré iné vozidlá používané na podnikanie by sa zvýšila.

Podľa slovenských médií Bratislava mešká s prijatím právnych predpisov EÚ o mýte. Napríklad v Českej republike sa mýto od marca zvýšilo o 15 percent, zatiaľ čo v Nemecku sa v súvislosti so smernicou EÚ zvýšilo až o 83 percent.

zdroj: ČTK