kvapalný zemný plyn, Katar, Veľká Británia, Shell, benzínová pumpa

Shell a Katar podpísali na 27 rokov zmluvu o dodávkach LNG do Holandska

Britská ropná spoločnosť Shell podpísala s Katarom na 27 rokov zmluvu o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG) do Holandska. Je to druhý významný kontrakt, ktorý Katar tento mesiac podpísal s európskou ropnou spoločnosťou, uviedla dnes agentúra Bloomberg. Spoločnosť QatarEnergy bude od roku 2026 dodávať až 3,5 milióna ton LNG ročne.

Pred týždňom Katar podpísal podobnú dohodu s francúzskou spoločnosťou TotalEnergies. Krajina investuje desiatky miliárd dolárov, aby v nasledujúcich rokoch zvýšila svoju ťažobnú kapacitu.

Súboj o najväčšieho svetového dodávateľa

Katar súperí so Spojenými štátmi as Austráliou o pozíciu najväčšieho svetového dodávateľa LNG. Dáva prednosť dlhodobým dohodám, ktoré sú teraz atraktívnejšie, vzhľadom na to, že ruská invázia na Ukrajinu prevrátila energetické trhy a prinútila európske krajiny, aby uprednostnili bezpečnosť dodávok pred svojimi takzvanými zelenými cieľmi.

Shell sa podieľa na katarskom projekte rozvoja veľkého plynového poľa North Field v Perzskom zálive, ktoré je najväčším ložiskom zemného plynu na svete a zasahuje až do iránskych teritoriálnych vôd, uviedla agentúra AFP. Odhaduje sa, že pole obsahuje približne desať percent známych svetových zásob zemného plynu. Vlani v júli sa spoločnosť Shell dohodla s firmou QatarEnergy na získaní podielu 6,25 percenta v prvej fáze projektu rozvoja tohto poľa av novembri sa dohodla na podiele 9,4 percenta v druhej fáze rozširovania ložiska. V rámci rozširovania poľa by mal Katar do roku 2027 zvýšiť produkciu o 60 percent na viac ako 126 miliónov ton ročne.

S kým má Katar dlhodobé dohody?

Hlavným trhom pre katarský plyn je tradične Ázia – krajina ako Čína, Japonsko a Južná Kórea. Podobne dlhé dohody ako so spoločnosťami Shell a TotalEnergies podpísal Katar vlani a tento rok aj s čínskymi podnikmi China National Petroleum Corporation a Sinopec.

O dodávky LNG z Kataru sa usiluje aj Česká republika. Vlani v októbri o nich rokoval premiér Petr Fiala s katarským emirom Tamimom bin Hamad Sáním.

zdroj: čtk