nikel, ťažba

Priemyselné kovy opäť zdražujú. Meď aj nikel sa blíži historickým maximám

Pokles zásob niklu viedol k rastu jeho ceny na londýnskej burze. V utorok sa tona tohto kovu predávala takmer za 23-tisíc dolárov. Pritom nikel len nedávno vystúpil na najvyššiu cenovú úroveň od roku 2011.

Nikel na komoditnej burze v Londýne posilnil o dve percentá. Tuna sa teraz obchoduje za 22 770 dolárov. K najvyššej cenovej úrovni za posledných jedenásť rokov tak niklu chýba necelých 1 700 dolárov. Dôvodom sú správy o znižujúcich sa zásobách niklu na svetovom trhu. Ponuka tak nie je schopná v tejto chvíli uspokojiť rastúci dopyt, ktorý je do istej miery živený aj špekuláciami na rast ceny niklu.

Podobný vývoj zaznamenala aj meď. Cena hnedého kovu v utorok vzrástla o 2,2 percenta na 9 719 dolárov za tonu. Meď je tak asi tisíc dolárov od svojho historického maxima 10 747,5 dolára za tonu. Za túto cenu sa obchodovala vlani v máji.

Či meď svoj takmer rok starý historický cenový rekord prekoná, je ale na vážkach. Z Číny totiž prichádzajú známky ochladenia dopytu po medi, čo podľa niektorých analytikov môže predznamenať jeho zlacnenie. Z prieskumu agentúry Reuters vyplýva, že experti tento rok očakávajú len mierny rast priemernej ceny medi (o 0,6 percenta), zatiaľ čo na budúci rok veští prepad o viac ako sedem percent.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.