ropa

Nórsky najvyšší súd začal vypočúvania vo veci udeľovania ťažobných licencií v Arktíde

Žalobu na súd podali dve ekologické hnutia, nórska pobočka organizácie Greenpeace a hnutia Nature and Youth. Ak by ekológovia so svojimi námietkami uspeli, hrozí obmedzenie expanzie celého ťažobného sektora, ktorý patrí v Nórsku medzi kľúčové zdroje bohatstva.

Zástupcovia hnutia Greenpeace sa opierajú o nórsku ústavu, ktorá hovorí, že každý má právo na zdravé životné prostredie. „A to neochránime, ak budeme pokračovať v ťažbe čoraz väčšieho množstva ropy. Skutočne dúfame a očakávame, že najvyšší súd rozhodne v náš prospech, „uviedol pre agentúru Reuters Frode Pleym, šéf nórskej pobočky Greenpeace.

Ekológovia sa na najvyšší súd obracajú po tom, čo súdy nižšej inštancie už v roku 2016 rozhodli, že desať licencií na ťažbu ropy v Barentsovom mori bolo nórskym kabinetom udelené v súlade so zákonmi. Podľa nórskeho štátneho zástupcu Fredrika Sejersteda bolo vtedajšie rozhodnutie vlády urobené na základe podrobnej právnej analýzy, a tak nijako nie je v rozpore s nórskym právnym poriadkom ani ústavou.

Ochrancovia životného prostredia však argumentujú, že nórsky ťažobný priemysel je najväčším emitentom skleníkových plynov v krajine. Ospravedlnením nemôže byť ani to, že je zdrojom nemalého bohatstva okrem iného pre nórske verejné financie.