Na rade je sladká komodita

FAKTY O CUKRE

  • Brazília je jedným z najväčších producentov cukru na svete. Až 70 % jej produkcie cukrovej trstiny je využité na výrobu etanolu, ktorý sa pridáva do pohonných hmôt. (CNN.com)
  • Čína otvorila svoj trh zahraničným dodávateľom znížením svojho 95% cla na dovoz cukru. (Bloomberg.com)
  • Vývoj cien cukru a ropy spolu koreluje. Rast cien ropy je doprevádzaný podobným rastom cien cukru. (Investopedia.com)
  • Táto korelácia je spôsobená okrem iného aj brazílskou produkciou etanolu.
  • Korona kríza v Brazílii môže ovplyvniť ceny cukru, dôvodom je hrozba poklesu poľnohospodárskej a rafinérskej produkcie. (Reuters.com)

Cukor patrí medzi základné poľnohospodárske komodity. Brazília je jedným z jeho hlavných svetových producentov. 70 % brazílskej produkcie je využívané vo výrobe etanolu, ktorý sa až v 30% podiele pridáva do pohonných hmôt.

Brazília je momentálne spoločne s USA, Ruskom a Veľkou Britániou jednou z krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté vírusom COVID-19. V celej krajine už je takmer pól milióna nakazených. Informované zdroje Reuters.com dokonca hovoria, že sa prezident Obrador možno stane obeťou armádneho prevratu.

Tieto informácie, naviac spolu s hrozbou výpadku poľnohospodárskej a rafinérskej produkcie, otvárajú priestor pre rast cien cukru. Jeho produkcia je totiž momentálne ohrozená.

Vezmeme naviac v tejto situácii do úvahy clá zo strany USA, ktoré chránia amerických producentov, a uvoľnené dovozné clá Číny. Dostaneme mix zníženej produkcie cukru a zvýšeného zahraničného odbytu, čo je ideálna kombinácia pre rast cien.

Posledným faktorom, ktorý rast cien cukru bude podporovať, je ich pozitívna korelácia s cenami ropy, ktoré momentálne rastú. Ako už sme zmieňovali, dôvodom korelácie je v Brazílii povinné primiešavanie etanolu do pohonných hmôt.

Celkovo teda pohyby cien cukru ovplyvňuje niekoľko rôznorodých faktorov, ktoré súčasne môžu posunúť cenovú hladinu až na 13 USD za libru.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.