climate

Klimatické‌ ‌ciele‌ ‌nebudú‌ ‌bez‌ ‌zachytávania‌ ‌oxidu‌ ‌uhličitého‌ ‌naplnené,‌ ‌varuje‌ ‌IEA‌ ‌

Medzinárodná energetická agentúra IEA (International Energy Agency) je presvedčená, že jediný spôsob, ako naplniť globálne klimatické ciele, je zachytávanie a skladovanie oxidu uhličitého. Takúto technológiu je vraj nutné rozšíriť do čo najväčšieho počtu krajín sveta.

Počet krajín, ktoré chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do polovice tohto storočia narastá. Od tejto stratégie si sľubujú naplnenie záväzkov Parížskej klimatické dohody z roku 2015. Podľa expertov Medzinárodnej energetickej agentúry je ale nutné, aby svet do roku 2030 zachytával najmenej 800 miliónov ton oxidu uhličitého ročne. To je asi dvadsaťnásobok súčasného objemu.

Za týmto účelom bude potrebné do „zachytávača“ technológií investovať najmenej 160 miliárd dolárov počas nasledujúcich desiatich rokov. Teda asi desaťkrát viac ako v predchádzajúcej dekáde. ,,Ak tak neurobíme, môžeme sa s našimi klimatickými cieľmi rozlúčiť, pretože ich nebude možné dosiahnuť,“ uviedol vo vyhlásení šéf IEA Fatih Birol. Len v tomto roku bolo ohlásených okolo tridsať projektov na zachytávanie oxidu uhličitého s tým, že vlády a podniky do nich chcú investovať takmer štyri miliardy dolárov. Podľa Birola je to dobrý počin, ale je nutné v tomto úsilí pokračovať.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.