shanghai

Ázijské akcie v pondelok posilnili

Šanghaj, Hongkong aj Tokio zažili dobrý štart do nového týždňa. Akcie na hlavných ázijských trhoch posilňovali najčastejšie jedno až dve percentá. Nahor im pomohli finančné a realitné tituly.

Zrejme najviac prekvapil čiastkový index tokijskej burzy Nikkei 500, ktorý od začiatku roka spevnil takmer o osem percent. Index, ktorý zahŕňa prevažne japonské technologické tituly dokonca vo výkonnosti od začiatku tohto roka prekonal americký index S & P 500. Celkový index japonskej burzy potom v pondelok spevnil o 1,3 percenta.

Podobne optimistický štart do nového týždňa za sebou majú aj akcie v Hongkongu. Index Hang Seng pridal tiež viac ako jedno percento. Nahor ho ťahali akcie finančných a realitných spoločností. Hongkonská burza sa ale celkovo viezla na vlne optimizmu akciových trhov v Číne. Burza v Šanghaji pridala síce len 0,3 percenta, výsledok bol ale ovplyvnený americkými reštrikciami na čínskeho výrobcu čipov, spoločnosť SMIC.

Čínske akcie tak posilňovali hlavne vďaka realitnému a zdravotníckemu segmentu. Hore im pomohli tiež aktuálne makroekonomické dáta. Čínske hospodárstvo totiž podľa predbežných odhadov zosilňuje svoje zotavenie po údere Koronavírusovej krízy