briátnie

Inflácia v Británii v marci klesla na 3,2 percenta, je najnižšie za dva a pol roka

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Británii v marci spomalil na 3,2 percenta z februárových 3,4 percenta. Je najnižšie za dva a pol roka. Oznámil to dnes britský štatistický úrad ONS. Analytici opýtaní agentúrou Reuters a britská centrálna banka očakávali, že spotrebiteľské ceny spomalia na 3,1 percenta.

Malý krok

„Celková inflácia urobila ďalší malý krok na ceste späť k cieľu,“ uviedol ekonóm spoločnosti PwC Jake Finney. Britská centrálna banka sa infláciu snaží dostať k dvom percentám. Finney dodal, že pokiaľ bude inflácia naďalej klesať, porastie tlak na centrálnu banku, aby znížila úrokové sadzby. „Banka však pravdepodobne bude chcieť presvedčivejšie dôkazy, že sme dosiahli udržateľný návrat k cieľu, než sa priklonia k znižovaniu sadzieb,“ uzavrel.

K zníženiu inflácie v Británii podľa štatistického úradu prispeli najmä ceny potravín. Najväčšou brzdou poklesu boli naopak ceny motorových palív. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestabilné ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, v marci klesla na 4,2 percenta z februárových 4,5 percenta.

Spotrebiteľské ceny

„Hlavným dôvodom poklesu boli opäť ceny potravín, ktoré rástli menej, než sme videli pred rokom,“ uviedol hlavný ekonóm ONS Grant Fitzner. „Podobne ako v minulom mesiaci sme zaznamenali čiastočnú kompenzáciu spôsobenú rastom cien pohonných hmôt,“ dodal.

Spomalenie miery inflácie v Británii kontrastuje so zrýchlením rastu spotrebiteľských cien v Spojených štátoch. Tie podľa údajov z minulého týždňa vzrástli druhý mesiac po sebe, tentoraz na 3,5 percenta z februárových 3,2 percenta.

zdroj: ČTK