EURO

Inflácia na Slovensku sa v júni spomalila na 2,1 percenta, čo je trojročné minimum

Medziročná miera inflácie na Slovensku sa v júni spomalila na 2,1 % z májových 2,2 %. Vrátila sa tak na aprílovú úroveň, keď bola na trojročnom minime. ČTK o tom dnes informoval Štatistický úrad SR. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny oproti máju nezmenili.

Vyššie ceny v reštauráciách

Na medziročnú mieru inflácie na Slovensku mali najväčší vplyv vyššie ceny v reštauráciách a hoteloch, ale aj v doprave, najmä v dôsledku vyšších cien pohonných hmôt, ako aj alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, vzdelávania a zdravotníctva.

Ceny potravín v júni v porovnaní s minulým rokom vzrástli len mierne, rovnako ako ceny bývania a energií, ktoré spolu tvoria najväčší podiel na výdavkoch slovenských domácností. Pred rokom napríklad ceny potravín vykázali medziročný nárast o takmer 20 %, čo výrazne prispelo k vtedajšej dvojcifernej inflácii.

Nižšia inflácia v Českej republike

Celkovo sa ceny tovarov a služieb na Slovensku v prvom polroku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 2,7 %.

V Českej republike sa medziročná miera inflácie v júni spomalila na dve percentá, zatiaľ čo v máji spotrebiteľské ceny vzrástli o 2,6 %. Júnový vývoj ovplyvnil najmä nižší rast cien pohonných hmôt a lacnejšie dovolenky a potraviny.

Zdroj: ČTK