India plánuje zrušiť desaťročný tender na dovoz skvapalneného zemného plynu

India plánuje zrušiť desaťročný tender na dovoz skvapalneného zemného plynu

Najväčší indický importér skvapalneného zemného plynu Petronet LNG sa chystá zrušiť tender na dovoz jedného milióna ton suroviny ročne, ktorý mal byť pôvodne dohodnutý najmenej na desať rokov. Vzhľadom k aktuálnemu vývoju na trhu s energetickými komoditami ale zo zámeru zrejme vycúva.

India sa podľa svojho ministerského predsedu Narendra Modiho snaží vyjednať priaznivejšie ceny na dodávky skvapalneného zemného plynu s ohľadom na aktuálnu situáciu na trhu. Dlhodobé kontrakty vraj momentálne nedávajú zmysel a tiež nemá cenu míňať cenné rezervy zahraničnej meny, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj, ktorý si ale neželal byť menovaný.

Pritom ešte pred mesiacom výkonný riaditeľ Petronetu tvrdil, že firma je blízko nájdenia finálnej dohody, kde sa ceny na dodávky plynu blíži cenám spotom. Tie však od tej doby citeľne klesli, a tak sa teraz snaží vyjednať lepšie podmienky. Na ázijskom trhu sa totiž skvapalnený zemný plyn už v máji dostal na jedny z najnižších úrovní v histórii.

India sa snaží získať lepšiu cenu uvedenej suroviny už len z toho dôvodu, že plánuje zvýšiť podiel zemného plynu na energetickom mixe na 15 percent do roku 2030, a to zo súčasných 6,2 percenta. Ambíciou je tiež podstatne znížiť emisie ovzdušia znečisťujúcich látok.