Fed po stredajšom zasadnutí úrokové sadzby pravdepodobne nezníži

Napriek vysloveným želaniam prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa vyjadruje v prospech expanzívnej monetárnej politiky, pravdepodobne nedôjde na stredajšom zasadnutí Fed k zníženiu úrokových sadzieb.

Tlak na ich zníženie pramení predovšetkým z vývoja obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Americký maloobchod je podľa najnovších údajov silný. Táto skutočnosť naopak znižuje pravdepodobnosť zmeny úrokových sadzieb na stredajšom zasadnutí.

Vyjadrenia po stredajšom zasadnutí Fedu budú pre vývoj menovej politiky USA kľúčové a budú nepochybne odrážať vyššie spomínané tlaky spojené s obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. Podľa spravodajského serveru Reuters nemožno očakávať vyjadrenia, ktoré by si Donald Trump prial. Hlavný ekonóm Northern Trust Carl Tannenbaum reflektuje rastúce riziko na svetových trhoch. Neočakáva však žiadny agresívny krok zo strany Fed, ktorý si podľa jeho slov bude chcieť ponechať manévrovací priestor v prípade ďalšieho negatívneho vývoja americkej ekonomiky. Znižovanie úrokových sadzieb tak očakáva najskôr v júli.

Investori sa na zasadnutie Fedu pripravujú a dolár tak v pondelok dosiahol maximum za posledné dva týždne. Dolárový index, ktorý meria silu dolára v porovnaní s ostatnými svetovými menami, dosahuje hodnoty 97,569. Dolár voči euru zvlášť neposilnil a momentálne sa obchoduje na úrovni 1,12 dolárov za euro.