ECB čaká tento týždeň rozhodovanie o ďalšom vývoji úrokových sadzieb

Obchodníci netrpezlivo očakávajú schôdzu vedenia ECB, na konci ktorej dôjde k hlasovaniu o ďalšom vývoji úrokových sadzieb. Rozhodnutie bude predchádzať zverejnenie radu súborov dát ohľadom kondície ekonomiky v eurozóne. Najnovšie dáta veľmi významne ovplyvnia rozhodovanie centrálnych bankárov.

Investori neočakávajú žiadne veľké prekvapenie v novo vydaných reportoch. Vplyvom neistôt, ktoré doľahli na trh s ohľadom na nadchádzajúcu schôdzu ECB nemožno pred konečným rozhodnutím očakávať veľký prejav aktivity na trhoch.

Nad rozhodnutím ECB stojí rad neistôt. Politická situácia vo svete sa vyostruje. Za zmienku stojí obchodná vojna medzi Čínou a USA a eskalujíca situácia ohľadom Iránu a Venezuely, ktoré sú významnými vývozcami ropy. Možno teda očakávať, že ECB bude pod tlakom politickej situácie úrokové sadzby v roku 2019 znižovať. Otázkou je, či vedenie ECB siahne po znižovaní úrokových sadzieb tento týždeň alebo neskôr v tomto roku. Pravdepodobnejším sa javí variant, kedy ECB po znížení sadzieb tento týždeň nesiahne, ale pripraví si pôdu pre ich zníženie v budúcnosti.