china

Čínsky priemysel spomaľuje šiesty mesiac po sebe

Čínsky priemysel spomaľuje šiesty mesiac v rade. Medzi analytikmi ázijských a svetových trhov panuje zhoda, že v blízkej dobe nedôjde k výraznému zlepšeniu. Nohu na brzde stále drží USA, ktoré pomocou rôznych nástrojov obchodnej vojny, dusí Čínsku ekonomiku. Vedľa opatrenia USA sa na kondícii Číny podpisuje aj všeobecne spomaľujúci svetový dopyt. Pre na export orientovanú Čínu sa jedná o výrazný problém.

Oficiálne index PMI, ktorý odráža názory svetových manažérov na súčasnú kondíciu ekonomiky, dosahuje v októbri hodnoty 49,8. Nachádza sa tak na podobných hodnotách ako v septembri. Hodnota PMI pod 50 značí hospodársky útlm a hodnota nad 50 značí hospodársky rast. Hodnota 49,8 je tak v podstate presne na pomedzí. Výsledok možno interpretovať tak, že podľa PMI nedochádza na svetových trhoch ani k expanzii ani ku kontrakcii.

Vyjednávanie USA s Čínou sú podľa zdrojov blízko dokončenia prvej fázy pripravovanej dohody. K podpisu dohody by malo dôjsť v novembri. Analytici varujú, že stále existujú rozpory medzi požiadavkami oboch strán. Je tak možné, že rovnako ako niekoľkokrát v minulosti, nedôjde k dohode, ani na podpis obchodnej zmluvy.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.